Nu ska borden fyllas och dukas upp med höstens bästa kompisar, kräftorna!
ICA kvantum har ett stort utbud av både färska och frysta kräftor som passar alla smaker!
Har du tur så kan ICA ha fått hem ett fåtal hinkar (1 kg) med den underbara Smålandskräftan 359:- men skynda fynda, de tar oftast slut direkt …!
Det finns också färska svenska insjökräftor som säljs i lösvikt, ett riktigt ”kräftklipp 349:- kg!
Färdigpaketerade finns både färska turkiska Ullmo 1 kg 199:- och ICA:s egna frysta jumbokräftor för 117:- kg.
Köper du frysta kräftor så tina dem helst långsamt i kylskåp, då bevaras smakerna i lagen bättre. Men det är alltid bättre att koka egen lag till de frysta kräftorna, de får då en mer ”nykokt” smak, dessutom är det lätt som en plätt. ICA föreslår följande egna lag,
Koka upp 2 ½ liter vatten, ½ dl salt, 1 tsk strösocker, 2 dl ljus öl (t ex lager) och 1 msk hela dillfrön. Låt koka ihop 5 minuter. Låt svalna helt. Varva 1 kg frysta, tinade kräftor med 15 dillkronor i en stor bunke. Häll över den kalla lagen och låt stå i kylen 1 dygn.
Ps. Världens godaste kräftdippa!?
Saffransdippa med rostad vitlök
Majonnäs
(givetvis går det bra med färdigköpt majjo, helst Hellmans)
2 äggulor (rumstempererade)
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2,5 dl rapsolja
Salt och peppar
Blanda senap, vinäger och äggulorna.
Tillsätt sedan oljan – först en droppe olja, sedan försiktigt droppvis resten av oljan.
Rör hela tiden. Efterhand tjocknar röran till en majonnäs. Smaka av med salt och peppar
2 påsar saffran
1 rostad vitlök (finns på burk, ICA, om du inte rostar egen)
1 hel chili (finhackad utan kärnor)
1 msk chiliflagor
1 tsk cayennepeppar
Salt
Färskmalen svartpeppar
Rör ner saffran, kryddor och vitlök i majonnäsen, låt stå ca en kvart och smaka sedan av med salt och peppar. Droppa gärna i några droppa citron för en balanserande syra!