Vårprimörerna är här!

Säsongens sparris har börjat visa sig i  grönsaksdiskarna!
ICA:s och Konsums diskar har massor av den härliga primören, eller varför inte ta en mysig lördagsshopping på torget hos Smolmans?

asparagus_2285543

Påsken har varit här och den är väl egentligen det ”riktiga” startskottet för våren och vi lämnar den lite tyngre ”jordiga” maten och kommer in i en härlig tid med lätta primörer och där vi kan njuta av naturen till fullo. Jag upphör aldrig att förvånas över hur saker kan växa? Vinter, snö och en massa minusgrader men under våren ser man ändå hur knoppar börjar spira och hur växter letar sig upp ur jorden igen, fascinerande!

Grön sparris är en råvara som egentligen ska få uppträda i ensam majestät, men kanske med några få medspelare i birollerna ”so here we go” …

Sparris Zeta

 

 

 

 

 


Grön sparris med balsamvinäger och parmesan

1 knippe grön sparris
Zeta Olivolja extra virgin
Zeta balsamvinäger
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar

Skär bort den nedersta delen på sparrisstjälkarna. Stek på hög värme i lite olivolja ca 2 minuter, krydda med flingsalt under tiden. Lägg på ett fat. Blanda vinäger och olivolja och ringla över. Krydda med svartpeppar och strö på hyvlad parmesanost.

Citronträd

 

 

 

 

 

 

 


Grillad grön sparris med citron- och basilikasmör

1 knippe grön sparris
1 kruka basilika
Saften och det finrivna skalet från en halv citron
ca 50 g smör
Zeta Olivolja extra virgin
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar

Smält smöret under låg värme tillsammans med de finrivna basilikabladen och saften och skalet från citronen. Smaka av med salt och peppar. Skölj sparrisen, bryt av den grova delen och pensla sedan med lite olivolja. Grilla runt om så att sparrisen får vackra grillränder, men den får inte bli för ”mjuk”! Lägg sparrisen på en tallrik och ringla över smöret, servera direkt.