LCHF nyfiken eller skeptisk? Svaren får du här!

lchf

I måndags träffade jag psykologen och kostrådgivaren Erica från Rebellion som en del av sitt yrke jobbar med det begrepp som jag tror de allra flesta både känner till och har en åsikt om – jag med. Jag pratar om LCHF – low carb high fat. Trots att modeflugan borde vara över för länge sen, dyker det bara upp fler och fler som går över till livsstilen att plocka bort kolhydrater i sin kost och de som börjat slutar inte. Så vad är hemligheten? Viktnedgången är tydligen bara en bonus. Jag som är en typisk pasta-lover, trots att flera av mina vänner svär vid LCHF, passade på att ställa alla mina frågor och farhågor till experten på området som inte mina vänner riktigt kunnat ge mig tillfredställande svar på.

Erica, du är kognitiv beteende psykolog och kostrådgivare, varför ska man välja att äta LCHF?

Det många glömmer bort är sin hälsa, man går runt och har lite småkrämpor, allt från lite ont i huvudet varje dag och humörssvängningar som går ut över sin närhet eller stress och trötthet, till sjukdomar som IBS (Irritable bowel syndrome). Och vi tror att det är så naturligt att det bara ska vara så. Jag är trött för att det är höst, jag har dåligt tålamod med mina barn för att jag skippade fikan på jobbet idag etc. Men det behöver inte alls vara så! Och LCHF är verkligen ingen svältdiet utan en livsstil som kan ätas av alla i familjen!

Vad är det som är så farligt med kolhydrater?

Kolhydrater i sig är inte farliga – om vår kropp visste hur den skulle hantera dem. Norden befolkades för mer än 12 000 år sen och kolhydrater har aldrig varit en naturlig del av vår kost, som det har varit på andra delar av klotet. Självklart passade vi säkert på att äta bär eller frukt som växte naturligt under sommarhalvåret, men resurserna var såklart begränsade och under vinterhalvåret jagade vi uteslutet. Våra kroppar anpassades till att klara av att bryta ner och tillgodogöra oss kött och animaliska fetter. Vad vi också ska komma ihåg när vi pratar om frukt är att frukten förmodligen inte alls såg ur som den frukt vi har idag. Nu vill vi ha söta, stora äpplen, vilket har förädlats fram under de senaste 100 åren, med sämre näringsinnehåll som förlust. För 500 år sen såg de förmodligen ut som kart och var precis lika sura som kart också, men vitaminerna och näringsinnehållet i dem var intakt. Problemet med kolhydrater är att de i våra kroppar omvandlas till socker, oavsett snabba eller långsamma kolhydrater. Det som skiljer är att sockret kommer ut snabbare eller långsammare i blodet, men lika mycket socker kommer ändå ut i vårt blod. Och ett sött blod är trevligare för sjukdomar att leva i. Cancer lever till exempel på sockret i blodet – bara en sån sak!

Socker är alltså inflammatoriskt, men det måste ju såklart ha betydelse i vilken utsträckning vi äter socker och från person till person?

Självklart är det så, en elitidrottare har förmågan att bränna bort det socker han får i sig direkt vid nästa träningspass och hinner därför aldrig lagras i kroppen som det gör hos någon som kanske tränar 3 gånger i veckan eller motionsgympar. Överskottet av socker lagras som fett i våra kroppar och det är det ytliga fettet du exempelvis kan se på magen som sockret genererar. Mängden spelar såklart roll, men vad man ska komma ihåg är att oavsett om det är potatis, bröd, godis eller bullar, så omvandlar kroppen det till samma sak – socker – eller glukos som det egentligen heter, och det gör egentligen ingenting för våra kroppar förutom att skapa en obalanserad blodsockerkurva med många toppar och lika många dalar – och vi vet väl alla vad som händer när vi hamnar i en dal? Tröttheten kommer, tålamodet brister, kreativiteten faller och för att kompensera trycker vi i oss något kolhydratrikt för att fungera ”normalt” igen. Visst är det så?

Absolut, jag känner igen mig…. Men ibland är det ju så svårt att hålla sig ifrån det söta…

Ja, precis! Bra att du nämner det! För socker är en beroendeframkallande substans – likvärdig med alkohol. Vilket gör att vi kan känna ett sjukligt sug efter socker. 25% av oss vuxna är sockerberoende, vilket gör att vi känner just det där extrema suget och har så svårt att stå emot, medan ytterligare 50% av oss har ett komplicerat förhållande till socker – t ex att vi har svårt att låta bli om en godisskål står framme eller inte kan sluta äta förrän det är tomt i påsen. Men som tur är, ju mindre sött vi äter, desto mindre sug får vi efter det.

Oj!

Ja så är det, och många är medvetna om det. När man berättar för någon att den har ett beroendeförhållande till socker kommer det väldigt sällan som en chock och ingen förnekelse föreligger heller – man är så medveten. Men till sitt försvar börjar man istället välja light-produkter, som visserligen inte innehåller något socker, MEN som får kroppen att reagera på precis samma sätt för någon som har ett osunt förhållande till socker. Vår matsmältning börjar i munnen – och det kan räcka med att tungan känner av den söta smaken från sötningsmedlet i t ex cola light för att det ska trigga igång vårt sötsug på nytt. Likaså fungerar frukt. Och vad inte många tror, så kan det påverka vår viktnedgång negativt.

Okej, socker är inte bra för oss, det vet vi nog alla, men är verkligen fett i överdrivna mängder bra för oss då? Äter jag något riktigt fett inbillar jag mig att mina artärer ”cloggar” igen direkt… och mina vänner säger att de kan dricka ren grädde eller äta en matsked smör, och jag blir äcklad bara av tanken…

Okej, här tror jag vi måste ta kål på en myt. Att äta LCHF betyder inte att vi vräker i oss fett, vi väljer bara att en större del av vår kost kommer från fett vi kan tillgodogöra oss. Det betyder inte att vi förespråkar att äta bara svålen på julskinkan. Utan det handlar om 1 dl grädde i såsen eller smör i stekpannan. Sen är vi såklart inte rädda för bacon eller kött med högre fetthalt.

Men en sak som jag har försökt googla fram utan resultat är kaloriintag? Kan man verkligen äta hur mycket fett, som dessutom är väldigt energirikt, som helst utan att gå upp i vikt, som många rön vill få oss att tro?

Det är också en myt. Självklart är det intag minus förbränning som ger det slutliga resultatet för om du kommer gå ner i vikt eller inte. Det är enkel matematik. Under de 3-4 första veckorna som man har lagt om sin kost, bör man vara extra strikt med kolhydraterna, men efter den här perioden rättar kroppen till sig själv. Den säger åt dig när du är mätt och du har inget behov av att äta mer och heller inte småäta mellan måltiderna. Därför behöver du heller inte räkna kalorier. Sockret vi tidigare fått i oss ökar aptiten – ett enkelt test är att vispa grädde och hälla upp i två skålar, blanda den ena skålen grädde med lite socker och testa hur mycket du klarar av att äta av de två olika skålarna. Oftast är resultatet att 2 matskedar ren grädde klarar de flesta innan de känner att det räcker, men utblandat med socker kan de flesta äta betydligt fler innan de känner att det räcker. Socker hämmar mättnadskänslan.

Scary! Men om vi återgår till fettet då, det här med förhöjt kolesterol, framförallt det onda, har debatterats i omgångar när det gäller LCHF. Får man höga halter av det onda kolesterolet vid högt intag av fettrik mat?

Nej, nej, nej. Så här är det – egentligen finns inget ”ont” kolsterol förrän det blandas med ett ”sött” blod, dvs. härsknar eller som det egentligen heter, oxiderar. Och ett sött blod får vi bara om vi äter socker, mat innehållande socker eller mat som omvandlas till socker.

Så de som lider av högt kolesterol och framförallt det onda som medicineras mot det, skulle må bra av en LCHF-kost?

Absolut. Som kostrådgivare ber jag dem alltid prata med sin läkare om de medicineras mot det, innan vi börjar med LCHF, för att kunna reglera dosen medicin på ett bra sätt.

Du säger att viktnedgången kommer som en bonus när man lägger om till LCHF, jag trodde det var målet?

Visst, är man överviktig och vill tappa några eller många kilon, är det självklart motivationen till att börja en LCHF-kost, men oftast är det inte viktnedgången som får dig att fortsätta. Den kommer automatiskt. Utan det är när du inser hur bra du faktiskt mår! Du är mindre sjuk, mer alert på jobbet, har ett stabilare humör, får inga kvart över tre dippar, mer stresstålig, en välfungerande mage, bättre blodtryck, en minskad risk för hjärt- & kärlsjukdomar eller depressioner. Och som psykolog kan jag faktiskt säga att det vi stoppar i oss i allra högsta grad påverkar vårt psyke och framförallt benägenheten till depressioner. Självklart går inte allt att lösa med en bra kost – men det är definitivt ett stort steg i rätt riktning. I mitt yrke märkte jag att mycket psykiskt lidande av olika slag hörde ihop med symptom som man kunde komma åt bara genom att äta rätt. Därför utbildade jag mig till kostrådgivare.

Så om man är nyfiken på att testa LCHF, men vill få lite mer guidning om vad som passar just ens egna livsstil, så kan man komma till er?

Javisst! Just nu har vi en kampanj på enskilda konsultationer – bokar man före nyår, får man konsultationen för halva priset! Alltså bara 315:- för en timmes konsultation (ord. 625:-/timme). Du kan alltså boka nu, men få en tid i januari för det reducerade priset. En bra julklapp? Och det innebär att vi i förväg skickar ut en hälsoprofil som innehåller frågor om din allmänna hälsa och vanor som du svarar på och returnerar till oss innan besöket, så det slipper ta någon tid ifrån själva konsultationen. Sen går vi tillsammans igenom vad som passar dig och vilken nivå av LCHF just du behöver ligga på för att få ut maximalt av kosten. En konsultation är en bra vägvisare som ger just dig konkreta direktiv som passar just dig. För alla produkter inom LCHF passar inte alla – kanske borde du undvika mejeriprodukter? Vi är också väldigt flexibla, så vill man efter sin första konsultation boka oss till att följa med till matbutiken för att välja rätt produkter, eller komma på hembesök och spana i skafferiet eller kylen eller liknande gör vi även det. Vill man veta mer om LCHF, fördjupa sina kunskaper och veta mer om näringsinnehållet i det vi äter håller vi en kurs i Januari. 6 tillfällen à 2 timmar för 3000:-. Och den här typen av kurs eller kostrådgivning är självklart avdragsgill och man kan använda sin friskvårdspeng. Man bokar oss via telefon: 0702-950977 eller mail: erica@rebellionab.se

hälsokoll

Ni jobbar även med företag?

Absolut. Friskare medarbetare ger ett framgångsrikare företag. Mindre sjukfrånvaro och bättre stresstålighet är bara två av fördelarna ett företag får om man implementerar LCHF på sin arbetsplats, och det måste ju vara ett skäl nog? Jag och min kollega Monika åker ut och föreläser och informerar på arbetsplatser och skräddarsyr allt efter hur företaget vill. Vill de att deras anställda ska få en egen konsultation, i grupp eller i form av praktiska uppdrag till hur man lagar LCHF-mat? Vi fixar.

Tack Erica för att du svarade på mina frågor!

Självklart! Hoppas du blev klokare och hör av dig om du har fler funderingar!

 

Jaha ja. Då har jag inga argument kvar för att inte prova. Alla mina farhågor punkterades i måndags. En konsultation är nu inbokad och jag väntar med spänning på resultatet från min hälsoprofil…

Boka tid på mail: erica@rebellionab.se
Eller telefon: 0702-950977