Godaste oxfilén till nyår?

Oxfilé är ju en klassiker på nyårsafton, kanske en paradrätt som Oxfilé Coeur de Provencale skulle passa? ICA Palmviken har jättefin färsk brasiliansk oxfilé för 199:- kg!

TenderloinOxfilé Provencale
ca 4 personer

800-900 g färsk oxfilé (putsad och skuren  i bitar)
1 kruka timjan
1 kruka hackad bladpersilja
4 klyftor vitlök, finhackad
100 g rumsvarmt smör
4 stora tomater
1 kg potatis
Flingsalt
Nymalen svart- och vitpeppar
1 nypa strösocker
Olivolja att steka i

Värm ugnen till 150 grader

1. Klappa in salt och peppar tillsammans med oljan i filéerna.
Bryn oxfilén på hög värme i en stekpanna och tillsätt hackad vitlök och färsk timjan i pannan mot slutet.
Ställ åt sidan under tiden du gör smöret och potatisen
Smör2. Vispa smöret luftigt, helst med elvisp, tillsätt 2 klyftor fin hackad vitlök, smaka av med salt och peppar och en näve finhackad persilja
3. Skiva potatisen i ganska tunna skivor, salta och peppra. Stek potatisen med olja i en het panna tills den har fin färg. Lägg den stekta potatisen i en ugnsfast form
4. Sätt en stektermometer längs mitten i den tjockaste filén, lägg filéerna ovanpå potatisen i formen och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (ca 60 grader för medium).
5. Halvera tomaterna, salta, socka och peppra. Stek i pannan på hög temperatur med snittytan ner så att de får fin färg
6. Ta ut formen ur ugnen så att köttet får vila under folie i ca 10 minuter
7. Placera tomaterna på ugnsfatet tillsammans med köttet och potatisen, strö timjan och persilja över. Servera smöret i en skål

Namnet Couer de filét Provencale låter franskt, men fråga inte efter den här rätten i Frankrike, för där har man aldrig hört talas om den! Den legendariske köksmästaren Julius Carlsson komponerade denna helsvenska rätt en jäktig kväll under sin tid på Stockholmskrogen Cecil.