EKO på ICA

LammstekHärligt höstlamm

Gör en härlig höststek på ICA Kvantums ekologiska lamm!

ICA:s eget ekologiska märke (I Love Eco) har en jättefin nätad lammstek för 209:- kg som är mer än väl värd varenda krona! Det finns inte alltid så många stekar hemma, tillgången är begränsad men först till kvarn ..!

 

Lammstek med apelsin, rosmarin och honung

1 ICA ekologisk lammstek (urbenad) på ca 1-1,5 kg
1 dl olivolja
Flingsalt Färskmalen svartpeppar
Flytande smör
Bomullssnöre till uppbindning

Marinad

2 krukor rosmarin 2 msk torkad rosmarin
1 knippe bladpersilja, hackad
3 vitlöksklyftor, pressade eller rivna 2 vitlöksklyftor, hela
Rivet skal, några tunna skivor och saften från 1 apelsin
Olivolja extra virgin

Sky
3 dl köttbuljong, varm
1,5 dl torrt, vitt vin (finns i småförpackningar på S.B)
ca 30 g smör
ev. vispgrädde

Putsa bort synliga hinnor från stekens utsida. Mortla hälften av den finhackade och den torkade rosmarinen, persiljan, 3 vitlöksklyftor, och det finrivna skalet och saften från apelsinen tillsammans med olivoljan och honungen till en krämig massa. Krydda steken på insidan och runt om m salt, peppar. ”Gnid in” örtmassan i köttet ordentligt så att det tar smak. Lägg i tättslutande plastpåse och låt stå i kylen minst 2 timmar (helst över natten).

Ta ut lammet ca 1 timme innan du ska börja tillaga det så att köttet blir rumstempererat.

 Sätt ugnen på 150 g.

Grilla steken runt om i en grillpanna på hög värme ca 5-7 min för vacker yta som gör att köttsaften inte rinner ut. Har du ingen grillpanna så går det bra att steka den i smör i en stekpanna.

Lägg lammsteken i en gjutjärnspanna eller i en vanlig ugnsform. Täck lammsteken runt om med rosmarinkvistar och lägg i de hela vitlöksklyftorna. Ha i någon dl varmt vatten i formen samt pensla steken med lite av smöret.

Sätt en stektermometer i den tjockaste delen, när den visar 60-62 g är den klar, det tar ca 1 tim. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga 2-5 grader när steken är uttagen. Ta upp lammsteken ur grytan och låt den vila insvept i folie minst 20 minuter innan du skivar den.
Om du vill göra en sås till steken så kan du vispa ur pannan/formen från lammstekens sky tillsammans med köttbuljong, vitt vin och en klick smör (och grädde om så önskas, red då av såsen med maizena) i en kastrull. Låt koka ihop en liten stund, ca 5-7 min, sila skyn i en skål. Lägg i några kvistar rosmarin och smaka av med salt och peppar.

Servera tillsammans med välrostade potatisklyftor eller Hasselbackspotatis. Lite grönt till är gott, prova lättkokt haricot verts som du droppar på olivolja och citron samt saltar och pepprar och blandar med färsk spenat, strössla gärna över rostade pumpakärnor.

ica-i-love-eco