Åååh, finns det något bättre än att få eller ge bort chokladpraliner? (Eller köpa till sig själv, hehe) Egentligen spelar tiden på året ingen som helst roll, lika gott är det för det, men extra tydligt blir det runt jultider när butikerna bygger upp berg med kartonger och askar fyllda med smarriga praliner med läckra fyllningar.
I förra veckan var jag på ICA Kvantum och spanade in chokladsortimentet och enorma staplar av traditionella Aladdin väntade på mig tillsammans med Merci, Noblesse och mina personliga favoriter (läs: många GODA chokladpraliner för pengarna), kulorna från Ferrero Rocher. Köp en mix med både mörk, ljus och vit choklad så säkrar du upp alla chokladsmakares sinnen.
Lite fakta: Choklad är ett antal olika livsmedel baserade på kakaobönan. Bönan framställs av kakaoträdet Theobroma cacaos frukt och har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayaindianer. Bönorna tros ha använts i åtminstone 2500 år med chokladen togs först till Europa av Christopher Colmbus 1502, och Spanien etablerade tidigt ett monopol på import. Först förtärdes chokladen i form av chokladdryck och chokladhus som sålde drycken öppnade på många ställen i Europa. 1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första chokladkakan tillverkades 1847. Många typer av choklad innehåller förutom kakao, i form av kakaomassa eller kakaosmör, även socker. Mörk choklad innehåller i huvudsak kakaomassa, medan vit choklad består av kakaosmör. När mjölk ingår i blandningen kallas den mjölkchoklad. Choklad används som tilltugg, i bakverk, glass, dryck eller sötsaker men kan även användas som krydda i matlagning. Idag används huvudsakligen tre olika sorters kakaobönor vid tillverkningen av choklad. (källa: wikipedia)
Nu ska jag ta en Rocherkula och sippa vidare på mitt kaffe, yummie!
Och glöm inte spana in konfektyravdelningen nästa gång ni ska på ICA!